Selecteer een pagina
[geschreven door: Tine van Wel]
Dit boek is niet voor niets uitgeroepen tot beste geschiedenisboek aller tijden! Het is een boek dat in deze tijd gemaakt moest worden! Het boek is een vrouwenlexicon waarin vrouwen zijn opgenomen uit de middeleeuwen tot aan de twintigste eeuw die van betekenis zijn geweest in onze geschiedenis. Samensteller van het boek Els Kloek werkt al sinds 2003 aan het Vrouwenlexicon dat werd verzameld op een website. In 2013 kwam het boek 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis uit.

Waarom heb je voor dit boek gekozen?

Met mijn eigen oma als voorbeeld, – ze was de eerste vrouw met een rijbewijs in haar gemeente, ze scheidde van haar man omdat hij haar mishandelde en ging weg om te gaan werken als naaister, wat een schande was in het katholieke dorp waar ze woonde – heb ik altijd het voorbeeld gehad dat je er als vrouw toe doet. Rug recht en je niet laten kennen in een wereld die gedomineerd wordt door mannen. Een boek als deze onderstreept mijn gevoel en laat zien dat je als vrouw het verschil kan maken. Het is niet alleen inhoudelijk interessant maar ook prachtig vormgegeven door Irma Boom die, door katernen van kleurpagina’s toe te voegen na iedere periode, ervoor zorgde dat het boek 5 periodes bestrijkt. Het kon niet anders dan dat Irma Boom als Nederlands bekendste grafisch (boek-)ontwerpster dit boek moest vormgeven.

Crowdfunding

Er is nog een reden waarom ik dit boek hier wilde behandelen. Er zit een slimme crowdfundingcampagne achter dit project. Zo kon je voor dit boek een vrouw adopteren tegen een vergoeding en werd je naam achterin het boek opgenomen. Naast de crowfunding is er ook een fondsenwerving geweest.

 

Bestel dit boek

 

Samengesteld door: Els Kloek
Ontwerp: Irma Boom Office
Taal: Nederlands
Verschijningsdatum: 2013
ISBN: 978-94-6004-120-4
Uitgever: Uitgeverij Vantilt
Aantal pagina’s: 1556
Lettertype: Replica
Papier: Visa Paper 60 grams, Maxigloss 100 grams
Drukkerij: Lecturis

Er komt een deel 2 van dit project “1001 Vrouwen in de 20ste eeuw”
Op de website van 1001 vrouwen kun je deelnemen aan de crowdfundingcampagne door een vrouw te adopteren.

 

 

 

Boeken algemeen