Selecteer een pagina

Veel van mijn typografische ervaring heb ik opgedaan bij studio Joost Grootens. Het team van de studio bestaat uit verschillende nationaliteiten en ik leen daarom sommige woorden uit het Duits of Engels als ik vakinhoudelijk praat. ‘Flattersatzen’ is zo’n Duits woord. Het bekt niet alleen lekker, het is ook nog eens een verrijking voor de Nederlandse typografische woordenschat’. De vertaling in het Nederlands is uitlijnen, dat mij te algemeen klinkt. Flattersatzen dus, als nieuw Nederlands werkwoord!

Flattersatzen bij linkslijnende tekst

Om snel te kunnen uitlijnen is het raadzaam de instellingen in Indesign per regel te zetten. Kies in Indesign voor ‘Adobe Single-line composer’ in plaats van ‘Adobe Paragraph Composer’. Anders kiest Indesign automatisch de beste uitlijning en daar ben ik het vaak niet mee eens. Zo kunnen grote gaten ontstaan aan het einde van een regel, of worden één of twee letterwoorden (‘I’ in Engelse teksten) niet naar de volgende regel gebracht. In een linkslijnende tekst zouden afbrekingen moeten worden vermeden (uitzonderingen daargelaten).

Is het project zo groot dat handmatigheid moet worden vermeden kies dan wel voor ‘Adobe Paragraph Composer’, en loop de tekst globaal door op extremen.

 

single-line-composer

⇒  zie ook: Tekst passend maken
⇒  zie ook: Het niet afbreken van een linkslijnende tekst