Selecteer een pagina

Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruiken van halve kastlijnen  in een tekst omdat deze een rustiger tekstbeeld opleveren. Je vindt de halve kastlijn onder ‘alt, divisie streepje’ of je kiest in Indesign voor: Type; Insert Special Character; Hyphens and Dashes; Em Dash (hele kastlijn) of En Dash (halve kastlijn). Als hele kastlijnen worden gebruikt als bijvoorbeeld gedachtestreepjes, vind ik dat ze teveel aandacht vragen. Tschichold 1 schrijft hierover: ‘Dit opstel wil op een nogal verwaarloosd detail wijzen en bijdragen tot de uitroeiing van een schoonheidsfout.’ Hele kastlijnen dienen te worden toegepast als vervanging van de 00 achter de komma van een geldbedrag en kan als typografisch detail worden ingezet. Halve kastlijnen gebruik ik tussen twee jaartallen en als gedachtestreepjes.

 

€ 100,—
[onderschrift] De streep achter de komma is een hele kastlijn

1902–1974
[onderschrift] Tussen de jaartallen staat een halve kastlijn. Deze vervangt de tekst ‘van tot’

 

kastlijn half

[onderschrift] Hier heb ik tussen IJmuiden en Harwich een halve kastlijn geplaatst en ook voor halve kastlijnen gekozen bij de gedachtestreepjes.

kastlijn heel

[onderschrift] Hier heb ik tussen IJmuiden en Harwich een halve kastlijn geplaatst. De gedachtestreepjes zijn nu met hele kastlijnen gezet.

 

1 Jan Tschichold (Leipzig, 2 April 1902 – Locarno, 11 Augustus 1974) ontwierp letters en was grafisch ontwerper.

 

Heb je iets aan deze blog gehad? Laat het me hieronder in een reactie weten. Ik vind het leuk te weten wat er speelt bij mijn lezers!