Selecteer een pagina
Of je nu een bedrijfsjubileum wilt vieren, de geschiedenis van je familie in boekvorm wilt meenemen naar de toekomst of in eigen beheer een boek over je vakgebied wilt uitgeven… ik kan je daarbij helpen. Ik zorg dat je boek er komt.
In dit artikel neem ik je mee in het proces.
Proces

Ieder boekproject is anders. Het doel naar het uiteindelijke resultaat is hetzelfde, maar de route is voor ieder boek anders. Mijn grootste kracht ligt in boekontwerp. Sinds 2007 heb ik al aan veel verschillende boekprojecten gewerkt. Met mijn ervaring kan ik je begeleiden in het proces.

Content

De inhoud is het belangrijkste onderdeel van een boek. De content hoeft nog niet klaar te zijn als wij voor het eerst in gesprek gaan. Ik kan wel suggesties doen wat er nog nodig is voor het boek; ik kan met ideeën en aanvullingen komen en eventueel zaken uit handen nemen. Het is jouw boek, jouw idee, dat staat voorop. Samen zorgen we ervoor dat het een kwalitatief goed en mooi boek wordt.

Financiering

Een boek uitgeven kost al geld voor het er is. Daar zit je misschien niet op te wachten en, eerlijk is eerlijk, een boek is meestal geen goudmijn. Geld verdienen zou niet de reden moeten zijn om een boek te willen maken. Toch zijn er een aantal financieringsmogelijkheden; het ligt erg aan het soort boek welke financiering het beste past. Bij ons eerste gesprek ga ik daar dieper op in. Ik vertel dan over crowdfunding, fondsen, sponsoring, boekpresentatie, PR en voorverkoop. Het kan ook zijn dat je het boek cadeau wilt doen aan je werknemers, zakenrelaties of vrienden en familie en dat je het boek helemaal zelf financiert. Voor beide gevallen geldt dat het goed is een budget te bepalen en daarbinnen te kijken naar de mogelijkheden.

Doelgroep

Als het boek in de winkels komt is het belangrijk te bedenken voor wie je het boek maakt. In welke winkels komt je boek te liggen? Of is je boek alleen online verkrijgbaar? Hoe bereik je de doelgroep? Welke kranten of tijdschriften lezen zij en op welk social media platform zijn ze het meest actief?

Uitgeven

Voor het uitgeven van het boek zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt je boek in eigen beheer uitgeven. Dan vraag ik een ISBN-nummer voor je aan. Zo is je boek voor een boekwinkel of voor een koper altijd te vinden, mochten ze het willen bestellen. Als je wilt – en het onderwerp sluit aan – kan ik het boek opnemen in de portefeuille van mijn eigen uitgeverij Kokon. Misschien wil je graag samenwerken met een bepaalde uitgever, maar wil je het boek door mij laten ontwerpen. Dat kan in overleg met de uitgever zeker ook. 

boek Ontwerp

Er zijn veel verschillende soorten boeken. Een managementboek vraagt om een andere vormgeving dan een boek over een familiegeschiedenis. Iedere inhoud vraagt om een bijpassend ontwerp. Natuurlijk speelt ook de persoonlijkheid van de auteur en de doelgroep een rol in het ontwerp van een boek. De inhoud is altijd leidend. Daarom lees ik alle teksten als ze bij mij binnenkomen. Zo kom ik er achter wat het boek nodig heeft. 

Drukken

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het drukken van een boek. Ik zoek altijd naar de hoogst haalbare kwaliteit binnen het gegeven budget. Hier zijn verschillende variabelen in zoals: bindwijze, papierkeuze, printen of drukken en keuze voor een drukker. In een vroeg stadium vraag ik verschillende offertes op en kies de offerte die het beste past bij de wensen van de auteur.

Vorm

Ieder boek vraagt om zijn eigen boektypologie met bijpassend ontwerp. Misschien blijkt tijdens het proces dat een boek niet de beste vorm is voor de inhoud in combinatie met het budget; misschien past bijvoorbeeld een glossy of een krant beter. Iedere vorm kan besproken worden. 

Redigeren en beeldbewerking 

In mijn netwerk heb ik verschillende tekstschrijvers en redacteuren die je boek kunnen schrijven (ghostwriting) of redigeren. Op de studio hebben we een heel goede scanner staan die uw foto- of beeldarchief zo goed mogelijk digitaliseert. Als het budget het toelaat werk ik voor de ultieme beeldbewerking graag samen met mijn vaste lithograaf. Hij zorgt ervoor dat beelden het beste tot hun recht komen op het gekozen papier.

Koffie

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over hoe we je boek tot stand kunnen brengen? Dan nodig ik je graag uit voor een kop koffie. In mijn studio heb ik een mooie verzameling boeken die als voorbeeld kunnen dienen. Het kennismakingsgesprek is gratis en verplicht je tot niets. Al zorg ik er wel voor dat je enthousiast en geïnspireerd naar huis toe gaat.

Mail voor een afspraak naar tine@tinevanwel.nl 

Meer lezen?

Tekstredactie: Christel Terwiel